Hoe

Samen met mijn honden bied ik ondersteuning aan slechthorenden, mensen met tinnitus en/of hyperacusis én hun omgeving. Met behulp van kortdurende interactieve coaching en training.  Een duurzame methode waarbij intensief geoefend wordt met  situationele aanpassing van gedrag. Waarbij kennis en kunde gedeeld worden. Waarbij gewerkt wordt aan verlies,  acceptatie en aanvaarding van de nieuwe situatie.  Én waarbij gewerkt wordt aan het vergroten en verbeteren  van verschillende communicatieve vaardigheden. We werken met kleine stapjes. Zodat het effect groot is en blijft. Zodat je weer grip krijgt op je leven. Zodat je kwaliteit van leven blijft ervaren.

Deze begeleiding biedt:

  • erkenning en herkenning van klachten;
  • psycho educatie zodat jij en je omgeving begrijpt hoe en waarom je last ervaart;
  • aandacht voor verwerking en aanvaarding;
  • aandacht voor herstel van energie
  • aandacht voor een gezonde balans tussen werk en privé;
  • uitgebreid pallet aan communicatieve vaardigheden;
  • inzichten gericht op behoud van studie en werk in combinatie met je gehoorprobleem;

Ik werk met (jong)volwassenen, ouder(s)/verzorger(s) en hun puber(s) en andere betrokkenen in overleg.

 

Je kunt je ook inschrijven voor een workshop     

Coaching kan ook zonder hond als dat je voorkeur heeft.

help_outline Waarom een hond als co-trainer?

Honden houden niet van stress. Ze willen rust in de roedel. Honden hebben een heel scherp gehoor. Zij onderscheiden de intonatie van menselijke stemmen. Met hun reukzin ontdekken ze subtiele veranderingen in de lichaamsgeur. Zij kunnen angstzweet ruiken. Honden kunnen subtiele emoties aflezen van iemands gezicht. Honden gebruiken al hun zintuigen. Je kunt van honden leren om je andere zintuigen effectiever in te zetten.

Honden communiceren afhankelijk van de situatie. Het totaalplaatje van de situatie bepaalt voor welke vorm van communicatie zij kiezen. Van een hond kun je dus heel goed leren om situationeel je gedrag aan te passen.

Honden benaderen je zonder te oordelen of te veroordelen. Ze zijn puur en onvoorwaardelijk in hun communicatie. Honden beschikken over een groot aanpassingsvermogen. Ze gaan verbintenissen en samenwerking aan om te overleven. Je kunt van een hond leren vertrouwen op jezelf en op anderen.

Honden brengen iets bij je in beweging. Ze openen je hart en raken je in je kern. Ze raken je emotioneel , nodigen je uit tot spel en actie.

Honden kunnen je helpen bij het je bewust worden van wat je voelt, ze kunnen je uit je hoofd halen en je laten voelen dat lichaam en geest samenwerken. Je kunt je ademhaling leren controleren met behulp van een hond.

Het werken met een hond is laagdrempelig, leuk, speels, met humor en praktisch makkelijk uitvoerbaar. Samen met een hond kun je leren om expressiever te zijn in je communicatie.  Ze brengen je fysiek in beweging.

Honden kunnen je iets leren over impulsbeheersing en prikkelverwerking, over het juiste moment kiezen, over waarnemen en interpreteren, over aangeven wat je nodig hebt, over grenzen aangeven, over overleven en zorgen voor jezelf.

De manier waarop een hond op jou reageert zegt iets over hoe jij communiceert. Honden leven in het hier en nu. Je kunt van een hond leren hoe je mindfull kunt zijn. Hoe je je piekerknop uit kunt zetten. Zij reageren op je intenties. Honden proberen conflicten te vermijden. Ze maken het effect van jouw gedrag op een ander zichtbaar. Door het werken met honden kun je meer over jezelf ontdekken. Dit leidt tot inzichten, begrip en ondersteunt daarmee het door jou gewenste veranderproces.  Je leert van een hond meer over de kracht van lichaamstaal en hoe je dat zelf kunt toepassen.


help_outline Ik ben bang voor honden, kan ik dan toch een training volgen?

Jazeker. Het is belangrijk om het voor aanvang van de training te melden. Wij houden daar dan rekening mee. We leren je hondentaal waardoor je hondengedrag leert begrijpen. Je leert hoe om te gaan met honden. Wil je zonder hond werken, dan kan dat ook.  vervangen door: Jazeker. Het is belangrijk om dit voor aanvang van de training te melden. Ik houd daar dan rekening mee. Ik leer je hondentaal waardoor je hondengedrag leert begrijpen. Je leert hoe om te gaan met honden. Wil je zonder hond werken, dan kan dat ook.


help_outline  Ik heb zelf geen hond en geen ervaring met honden, kan ik dan toch meedoen?

Ja. Wij werken met onze eigen honden. Je hoeft geen ervaring met honden te hebben. Wij leren je omgaan met honden en honden gedrag begrijpen. vervangen door: Ja. Ik werk met mijn eigen honden. Je hoeft geen ervaring met honden te hebben. Ik leer je omgaan met honden en hondengedrag te begrijpen.